Krúdy Gyula Általános Iskola
Krúdy Gyula
Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

1037 Budapest, Gyógyszergyár utca 22-24.
OM azonosító: 035361,

Email:titkarsag.krudygy[kukac]ebtk.hu

Tel:250-2724

Fenntartó: Észak-Budapesti Tankerületi Központ


FARSANGI VÍGASSÁG A KRÚDY ISKOLÁBAN

Idén rendhagyó módon került megrendezésre a Farsangi vigasságok című program 2021. február 5-én az alsós gyerekekkel. A farsangi móka megálmodója és szervezője a FittMóka program háziasszonya, Vitosné Kozma Zsuzsa, a Krúdy Gyula Angol –Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa volt.
A gyerekek fáradtságot nem kímélve, lelkesen készültek és gyakoroltak Zsuzsa néni szárnyai alatt, nap mint nap.
A mulattság két részletben zajlott, a járványügyi szabályok betartásával szabadtéren, az iskola udvarán. Az 1 - 2. évfolyam 200 tanulója kezdte a mókát, melyhez csatlakoztak a felső tagozatos osztályok képviselői, majd a 3-4. évfolyam következett, szintén a felső osztály képviselőivel és a kollégák aktív közreműködésével.
A program a Hopp Juliska című magyar népdal közös éneklésével kezdődött ráhangolódásképp, melyet a 3 – 4. osztály diákjai kísértek saját xilofonjaikkal: Kutvölgyi Dorka, Vujevich Fruzsina, Pletser Lili, Szücsy Viktória, Lukács Adrienn és Szöllőssi Szonja.
A bemelegítés után a Farsangi vígasságok című dalra készített vidám mozgásos koreográfia következett, melyet Zsuzsa néni segítségével korábban osztályonként begyakoroltak és elsajátítottak a gyerekek.

A dal zeneszerzője Nagy Péter, szövegírója és koreográfusa Kozma Zsuzsa néni:

Vízkereszttől nagyböjtig
Mulatoztunk hajnalig 
Csárdást járva bokázzunk 
Keringőzzünk, polkázzunk!

Din din don,
Most mindenki vigadjon
Din din don,
Mosoly van az arcokon.

Itt a farsang áll a bál
Mindenki jelmezben jár 
Meneküljön el a tél 
Örüljön mind aki él!

Din din don...

Mulatozzunk bálozzunk 
A zenére táncoljunk 
Perdülj fordulj fiú lány 
Kézfogással körbe járj! 

Din din don...

Eje huja vigalom 
Mosoly van az arcokon 
Csárdást járva bokázzunk 
Keringőzzünk, polkázzunk!

Din din don...

Pihenésképp Lehelváriné Tünde néni elmesélte a kiszebáb történetét, mellyel elűzhetjük a rossz dolgokat, gondolatokat, helyet adva a sok pozitív, kellemes élménynek és a tavasz beköszöntének. A közösen készített kiszebábra felkerültek a gyerekek, szülők és a pedagógusok által korábban elkészített feliratok és fűzérek.
Laskai Balázs tanár úr - a gyerekek nagy örömére - álarcban körbe vitte a kiszebábut, miközben mindenki kiszézett és hangszereikkel nagy zajt csapva skandálták:

Haj ki kisze kiszőce,
a másik határba
Gyere bé sódar
a mi kis kamránkba.
Kivisszük a betegséget
Behozzuk az egészséget 
Haj te kisze  haj!
Haj te - kisze haj!
Haj te – kisze haj!
Haj te - kiszeHaj!

A rendhagyó farsangi móka végén mindenki felszabadultan, vidáman, mosollyal a maszkja alatt tért vissza az iskola épületébe. Jó volt egy kicsit önfeledten ünnepelni. Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt és reméljük hogy a kiszézéssel hagyományt teremtve jövőre már együtt ünnepelhetjük a farsangot!

Szép februári napokat és jó egészséget kívánunk!

Készítette: Hajdúné Kiss Edit intézményvezető - helyettes és Vitosné Kozma Zsuzsanna

Az esemény képei itt találhatóak!

buborék

Gólyasuli a Krúdyban

Még el sem kezdődött a 2018-2019-es tanév, de már augusztus végén a kis elsősök vidám hangja töltötte be a Krúdy iskolát.

Idén először került megrendezésre a „Gólyasuli” program, mely remek alkalom volt a gyerekek és szüleik számára, hogy az első csengőszó előtt megismerkedhessenek az iskolával, az osztályban tanító pedagógusokkal és egymással.

A program célja, az olyan iskolakezdés előtti pozitív élmény kialakítása, ahol a gyerekek biztonságot adó szülői háttérrel ismerkedhetnek az őket tanító pedagógusokkal, osztálytársaikkal, osztálytermükkel és az iskola egyéb színtereivel, miközben észre sem veszik, hogy már iskolások lettek. Az élmény alapú közös tevékenykedés, a változatos időtöltés, ízelítő, mely izgalmas, de nem túl magas elvárásokat támaszt a gyerekeknek és a legfontosabb a közös élmény. Az osztálytermek közös feldíszítése az elkészült munkákkal, mely otthonossá és biztonságossá teszi az új osztálytermet.

A 2 nap elteltével számos tartalmas programon vettek részt a gyerekek, ahol többek között bemutatták magukat és szüleiket egymásnak, énekeltek, játszottak, kézműves foglalkozásokon festettek, aszfaltkrétával színessé varázsolták az iskola előtti járdát, játékos akadálypályán próbálták ki ügyességüket, majd a kiserdő rengetegében kincset kerestek. Eközben szüleik is figyelemmel kísérhették, ahogyan csemetéik először kicsit megszeppenve, majd vidáman, felszabadultan tevékenykednek a tanító nénik irányításával. A szülők aktívan részt vettek a program szervezésében és lebonyolításában, lehetőséget biztosítva arra, hogy a családok találkozzanak egymással és a közös tevékenység élményével enyhüljön az ő iskolakezdéssel kapcsolatos feszültségük is.

Mindenki élményekkel gazdagodva tért vissza szeptemberben a tanév első napján. A Gólyasuli hagyományteremtő programként rendszeresen szerepel majd a Krúdy iskola augusztusi programjában.

Készítette:Hajdúné Kiss Edit

Angol munkaközösség vezető

A csapat Rajz tablo

Környezetvédelmi project

„Alkossa meg a gyermek a tudást, ne készen kapja!A kész tudás szükségtelenné teszi, hogy végigjárja és megtanulja a tudás megszerzésének útját. Minél többféle utat járhat végig a gyermek, annál valószínűbb, hogy megtalálja, milyen területen, hogyan tud a leghatékonyabb lenni.” - Gyarmathy Éva

A Krúdy Gyula Angol – Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola profiljának megfelelően angol nyelven tanítja a természetismeret tantárgyat. Tananyagunk hangsúlyos részét képezi a tudatos környezeti nevelés, a természet szeretete, védelme, illetve az újrahasznosítás. Tudjuk, hogy tudatos, környezetvédő felnőtté csak akkor válhat bárki, ha már kisgyermekkorban megismerkedik azokkal a lehetőségekkel, hogy Ő maga mit tehet környezete megóvásáért. Iskolánkban minden évfolyamon nagy figyelmet fordítunk a környezetvédelem különböző területeire, hiszen az ökoiskolák közé tartozunk mi is. Korán megtanítjuk a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, az újrahasznosítás kiváló kreatív lehetőségeit, melyet rajz, technika és természetismeret órákon a gyakorlatban is alkalmazunk. Második évfolyamban lelkesen gyűjtöttük a műanyag flakonok kupakjait, majd segítségükkel gyönyörű kupakképeket készítettünk nagy lelkesedéssel. Harmadikos osztályaink (3.b-c) az év lezárásaként egy 4 hetes projectmunkában vettek részt, csapatmunkában. Gondosan kiválogatott, újrahasznosítható háztartási hulladékokat gyűjtöttek, majd azokból minden csapat ízlése, találékonysága, kézügyessége alapján, precíz tervezőmunkát követően megalkotta saját elképzelését. Színes lett a paletta: fényfüzér és fejlesztő játék kicsiknek tojástartóból, piramis illetve virágtartó műanyag flakonokból, kartondoboz és konzervdobozból készített makett, előtte-utána város modell, autók, hajók, gombfoci kupakokból, társasjáték… Az elkészített munkákat bemutatták egymásnak - természetesen angol nyelven -, illetve kiegészítették az előadást a környezetvédelem általuk fontosnak tartott területeiről és módszereiről. A project lezárásaként kiállítást rendeztünk iskolánk aulájában, ahol mindenki bámulattal csodálta a szebbnél szebb alkotásokat.

„A tehetséges gyermekeknek mást és másképpen kell tanítani, kreativitásuk, személyiségük egészének fejlesztését célozva.” - Herskovits Mária

Készítette:Hajdúné Kiss Edit

Angol munkaközösség vezető

Az esemény képei itt találhatóak!

buborék

Terítési verseny

Az utolsó tanítási napon iskolánk 4.a osztályos tanulói - immár hagyományosnak mondható - terítési versenyüket rendezték meg.

A verseny képei itt találhatóak!

buborék

2015-2016. Krúdy Gyula Általános Iskola. Minden jog fenntartva!