Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Krúdy

Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Search
Close this search box.

ISZTAMBULI KALANDOZÁS – AVAGY TÖRÖK-MAGYAR TESTVÉRISKOLAI PROGRAM A KRÚDYBAN

Minden két tanítási nyelvű iskolának az az álma, hogy tanulóinak minél gyakrabban legyen lehetősége gyakorolni, használni a tanult idegen nyelvet. Mivel a Krúdyban is ez a cél, nagyon örültünk a TED török-angol két tanítási nyelvű iskola megkeresésének és az általuk kínált partneriskolai kapcsolatnak.

Első lépésként egy online találkozó keretében a programban részt vevő pedagógusokkal egyeztettük az elképzeléseinket, amelyet egy hónap múlva – 2024. március 18-án – bemutatkozással egybekötött online projekt követett. Ennek során a 6.b és a 7.b osztály kiválasztott tanulói power point prezentációkkal színesítve beszéltek saját magukról, az iskolánkról, valamint a magyar oktatási rendszer sajátosságairól, majd a török diákok hasonló kiselőadásain, videóin keresztül mi is betekintést nyerhettünk a partneriskolába járó tanulók hétköznapjaiba. Ez az online találkozó arra is jó alkalom volt, hogy (pl. a közös érdeklődésen keresztül) kialakuljon egyfajta szimpátia a gyerekek között, így ezután már könnyű volt azoknak a tanulópároknak a kialakítása, akik egymásnál vendégeskedhetnek a személyes találkozók során.

A projekt sikerét mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy a gyerekek egy része néhány napon belül felvette a kapcsolatot a párjával a világhálón, és megindultak a mindennapos üzenetváltások.

Az első – online – találkozót néhány hét elteltével követte a második, ezúttal személyes találkozás. Április 25-én kis csapatunk (öt hetedikes, hat hatodikos tanuló, Hajdúné Kiss Edit, valamint dr. Hoózné Szabó Katalin kísérők) repülőre ült, hogy négy napot töltsön Isztambulban.

A kellemes utazás után a repülőtéren már várt bennünket a program török koordinátora, Müzeyyen Yazicioglu, hogy az iskolába kísérjen bennünket. Érkezés után hamar megtapasztalhattuk a híres török vendégszeretetet: a programban részt vevő pedagógusok és diákok ajándékokkal, frissítővel, harapnivalóval vártak bennünket. Miután körülnéztünk a gyönyörű, kertvárosi környezetben lévő iskolában, a gyerekek egy közös művészeti projekten munkálkodtak, amelyben megjelenítették a két város – Budapest és Isztambul – legfontosabb nevezetességeit. Néhányan még sportoltak is egy kicsit, majd mindenkit várt a vendéglátó családja.

A pénteki nap az iskolában kezdődött: a gyerekek is és mi, kísérőtanárok is beülhettünk egy-egy tanórára, majd felkerekedtünk, hogy megnézzük Isztambul történelmi városközpontjának leghíresebb látnivalóit, amelyből természetesen a Nagy Bazár sem maradhatott ki. Csodálatos idő volt, rengeteget sétáltunk, és mire késő délután visszaértünk az iskolához, mindenki alaposan elfáradt.

Szombaton minden tanuló a vendéglátó családjával töltötte a napot, akik nagyon szép programokkal kedveskedtek a gyerekeknek: pl. több diák is volt hajókiránduláson.

Vasárnap már csak a búcsúzás volt hátra: reggel az iskolánál gyülekeztünk, majd felejthetetlen élményekkel (és rendkívül finom török ételekkel) telítődve indultunk a reptérre.

Bízunk benne, hogy ez a találkozás egyben jó néhány baráti kapcsolat kezdetét is jelentette, és nagy örömmel várjuk török barátaink szeptemberi látogatását.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Házirend

Elérhető a Krúdy Titkárságán

Amennyiben a Krúdy Iskola Házirendjére kíváncsi, keresse bizalommal Kollégáinkat az Iskola Titkárságán.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1. óra8.00 - 8.45
2. óra9.00 - 9.45
3. óra10.00 - 10.45
4. óra11.00 - 11.45
5. óra11.55 - 12.40
6. óra12.50 - 13.35
EBÉDSZÜNET
7. óra13.55 - 14.40
8. óra14.40 - 15.20
9. óra15.20 - 16.00
10. óra16.00 - 17.00
bojti.vilmos.marcell.03@fpsz.net
schadekbiro.eva@krudyiskola.hu
lehelvarine.kiss.tunde@krudyiskola.hu
kuzdy.aniko@krudyiskola.hu
mesterhazy.monika@kszki.obuda.hu
titkarsag.krudygy@ebtk.hu

Kréta

Elfelejtett szülői jelszó igénylése

Szülői jelszót a KRÉTA bejelentkezési oldalán lehet kérni, az Elfelejtettem a jelszavam gomb megnyomásával. Meg kell adni a felhasználó nevét, KRÉTÁ-ban található e-mail címet és a gyermeke születési dátumát.

Kedves Szülők!

Küzdy Anikó vagyok, a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola iskolapszichológusa.

Tanácsadó- és iskolapszichológusként a Babes-Bólyai Tudományegyetemen végeztem, szakpszichológusi képzettségemet pedig az ELTE-n szereztem.

Az egyetem mellett és azóta is folyamatosan frissítem, bővítem tudásomat, hogy minél többféle módszerrel segíthessem a hozzám forduló tanulókat, szülőket és pedagógusokat.

Elérhetőségeim

E-mail: kuzdy.aniko@krudyiskola.hu, vagy az iskola központi telefonszámán: (1)250-2724

Szülőkonzultációra előre egyeztetett időpontban van lehetőség személyesen az iskolában vagy akár online módon és telefonon is.

Az iskolapszichológust köti a titoktartás kötelezettsége, a vele való találkozás önkéntességen alapul, 18 év alatti diákoknak az egyéni foglalkozások esetén szülői hozzájáruló nyilatkozatra van szükség.

Tevékenységek

Iskolapszichológusi munkám célja, hogy hatékonyan támogassam az intézményben a nevelő-oktató munkát, a tanulók személyiségfejlődését, továbbá segítsem az egyéni vagy csoportos szinten felmerülő nehézségek megoldását.

Munkám során szoros munkakapcsolatban állok az intézmény vezetőségével, a pedagógus kollégákkal, a fejlesztő-team tagjaival, valamint a hozzám forduló tanulók szüleivel.

Az iskolában egyéni- és csoport foglalkozásokat tartok a tanulók részére. Tanácsadásra, konzultációra nem csak a diákoknak, hanem a szülőknek és pedagógusoknak is lehetősége van. Az egyéni eseteknél szükségesnek érzem, hogy a szülőkkel is tudjak a tanulók hátteréről beszélni.

Az iskolapszichológiai konzultáció, tanácsadás azonban nem jelent pszichoterápiát.

Sok esetben viszont elégséges lehet a változás elindításához, a felmerült elakadás megoldásához.

Amennyiben az iskolapszichológusi kereteken túlmutató problémák merülnek fel, segítem a tanulók tovább irányítását intézményen kívül a megfelelő szakellátásra (pedagógiai szakszolgálat, pszichoterápiás rendelők, egyéb, orvosi szakrendelések, pszichiátria, krízis- és kamaszambulancia, stb.)

Szülőknek

Szülőként megkereshet gyermekével kapcsolatos kérdéseivel, illetve bármilyen nehezen kezelhető élethelyzet esetén, ami érintheti a családot és hatással van az iskolai viselkedésre, beilleszkedésre, teljesítésre, a gyermekek mindennapjaira.

Leggyakoribb kérdések: tanulás, beilleszkedési nehézségek, érzelmi elakadások (gyász, krízis), kapcsolatokban jelentkező problémák, pályaválasztási nehézségek, kamaszkori problémák, teljesítmény romlás, étkezési problémák, pszichoszomatikus tünetek megjelenése (fejfájás gyomor panaszok, reggeli rosszullét, alvási problémák, stb., melyekre az orvosi kivizsgálás nem ad magyarázatot)

Igény esetén a felmerülő problémákról a szülőcsoportos alkalmakon is tudunk beszélni.

Diákoknak

Ha úgy érzed, hogy van olyan kérdés, téma, amit szívesen megosztanál valakivel, esetleg nagyon nyomaszt, vagy választ keresel rá, fordulj hozzám bizalommal!

Ha szívesen beszélgetnél velem, jelezd az osztályfőnöködnek, vagy keress meg a pszichológusi szobámban (védőnői vagy fejlesztő szoba) vagy a tanáriban, szólíts meg az iskola folyosóján, és egyeztetünk egy időpontot!

Néhány gyakori kérdés, amivel szoktak hozzám fordulni:

  • Tanulással, pályaválasztással kapcsolatos dilemmák
  • Beilleszkedési nehézség
  • Családi, baráti, párkapcsolati gondok, konfliktusok
  • Szorongás, félelmek, önértékelési gondok
  • Krízishelyzet
  • Testi tünetek, melyeknek nincsen egyértelmű orvosi háttere
  • A kamaszkort kísérő fontos önismereti kérdések
  • Életvezetési nehézségek